Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Semakan Status Permohonan Telefon Bimbit Percuma Kepada Pelajar Sekolah Dari Keluarga B40

Cara Semak Status Permohonan Telefon Pintar Percuma Bagi Pelajar Sekolah B40. Panduan buat ibu bapa atau penjaga daripada pelajar sekolah keluarga B40 yang membuat permohonan telefon pintar percuma. Untuk makluman, kini ibu bapa atau penjaga boleh menyemak status permohonan telefon pintar percuma secara atas talian (online) menerusi laman web YTL. Bagi anda yang status pencalonan lulus akan disenarai pendek dan dimaklumkan di emel. Pendaftaran telefon pintar percuma ini masih dibuka lagi sehingga tarikh rasmi tamat akan diberitahu kelak.

semak permohonan telefon bimbit percuma

YTL Foundation kerjasama dengan YES dan FrogAsia, menyediakan data mudah alih dan bahan pembelajaran atas talian secara percuma kepada semua pelajar yang berdaftar di sekolah kerajaan. Setiap telefon pintar percuma ini akan dilengkapi dengan data 120GB (10GB/sebulan selama 12 bulan).


CARA SEMAK STATUS PERMOHONAN TELEFON PINTAR PERCUMA

Semakan Secara Online

1. Semakan boleh dibuat secara online menerusi laman sesawang https://lcs.yes.my.

2. Di bahagian pilih inisiatif, anda boleh buat pilihan sama ada ‘SIM Percuma Dengan Data’, ‘Telefon Percuma Dengan SIM’, ‘SIM Percuma ICSS’ dan ‘SIM Percuma Universiti’.

3. Anda boleh pilih ‘Telefon Percuma dengan SIM’ dan masukkan Nombor MyKad Ibu Bapa yang didaftarkan.

4. Masukkan, Nombor MyKid/ MyKad murid yang dicalonkan.

5. Kemudian, klik pada butang ‘Hantar’ untuk semakan status permohonan sama ada LULUS atau GAGAL.

Semakan Menerusi Emel

1. Anda akan dimaklumkan status permohonan menerusi emel. Ibu bapa akan turut menerima emel berkaitan proses pendaftaran.

2. Ibu bapa perlu mengikuti proses pendaftaran serta memuat naik beberapa maklumat seperti berikut:
  • 1 salinan MyKad/MyKid pelajar
  • 1 salinan MyKad ibubapa
  • Surat Bantuan Sara Hidup (BSH) yang dikeluarkan oleh Kerajaan Malaysia sebagai bukti status B40 atau dokumen sah yang boleh membuktikan status B40

Nota : Pastikan ibu bapa mengisi borang pendaftaran dalam tempoh tujuh (7) hari selepas menerima e-mel.

MAKLUMAT LANJUT

Sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi di talian :

YTL Foundation (421570-A)
Level 32, Menara YTL,
205, Jalan Bukit Bintang,
55100 Kuala Lumpur, Malaysia.
Emel: ytlfoundation@ytl.com.my

No. Tel: +603 2038 0888
No. Fax: +603 2038 0388

63 comments for "Semakan Status Permohonan Telefon Bimbit Percuma Kepada Pelajar Sekolah Dari Keluarga B40"

  1. ank sy lum de berita lg...tentang permohonna telefon pintar b 40

    ReplyDelete
  2. Anak saya belum ada berita lagi tentang permohonan telefon pintar b 40

    ReplyDelete
  3. Anak saya belum ada berita lagi tentang permohon telepon pitar b
    40

    ReplyDelete
  4. Anak saya belum ada berita lagi tentang permohonan telepon piter

    ReplyDelete
  5. macamana nak tau lulus ke tak

    ReplyDelete
  6. Semoga ada rezeki buat anak

    ReplyDelete
  7. Insyaallah masih dalam proses harap bersabar..

    ReplyDelete
  8. Anak sy dh diluluskn smua dh ok...tpi tgu2 tlpn tk smpai2 dh nk dekat 2bulan dh....erm mgkin tk jdi nk bgi kot...bb snyp je

    ReplyDelete
  9. Anak saya belom terima lagi hp pintar yg telah telah di mohon, jadi bila anak saya bila boleh dapatkan hp pintarnya

    ReplyDelete
  10. knpa ank sy blm dpat lagi??

    ReplyDelete
  11. Permohonan saya dalam proses.tapi saya mohon sejak April lagi.still belum dapat lagi...

    ReplyDelete
  12. Sama la sy dlm proses pertimbangan.....yg jiran2 nie anak dah ada fon pun blh dpt....

    ReplyDelete
  13. Sedang menunggu jawapan bila blh dapat dah 3minggu

    ReplyDelete
  14. hati bg email cakap dah lulus,.tunggu tharikh penghantaran,..nei cek balik,,katenye dalam proses pulak,,aduh comfius lulus or x

    ReplyDelete
  15. Haritu dah tulis lulus n dalam proses penghantaran sekitar 29ogos...harini cek dalam proses plk..confius kejap dapat ke x..

    ReplyDelete
  16. Ari tu Lulus tunggu penghantaran ogos...Ari ni check dlm proses pulak

    ReplyDelete
  17. (YLFH2006171000331588)Adik saya DH lulus tapi fon Tak dapat lagi..MCM Mana 2???

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah sy apply xspi smggu dpt phone dgn sim time pkp bln Mei hritu...inshallah tgu jela myb prmohonan rmi...mohon time pkp ritu cpt je proses...

    ReplyDelete
  19. Boleh sya tau bila Sya akan dpat arhh nfon tu?????? Asal lama snggt

    ReplyDelete
  20. klau tersilap emel mcm mna ya

    sbb bila saya semak dh disenarai pendek. tapi bila buka emel tak ada. bila saya tengok kat kertas saya isi hari tu rupanya tersilap 1 angka dlm emel. blh tak nk tukar emel.

    ReplyDelete
  21. Suami sy dah lama mohon fon n data percuma....smpi sekarang masih dalam proses...smpi bila nak tggu...kami ni golongan b40

    ReplyDelete
  22. Dah lama mohon still dalam proses...kami ni keluarga b40

    ReplyDelete
  23. Dh mohon masih dlm proses lmbt lgi ke

    ReplyDelete
  24. Dh cakap lulus sampi tak jugak

    ReplyDelete
  25. Sy semak dh lulus dh htr x dpt pun tgk gdex dh pulgkn blk.. Klu x jumpr almt pun no Hp kn ada pelik la

    ReplyDelete
  26. Sy dah semak dah lulus tapi gdex blh ckp call x dpt,umah pun x jumpa..pelik la.mcm x berusaha jee.sedih laaa

    ReplyDelete
  27. Sy dah semak dah lulus tapi gdex blh ckp call x dpt,umah pun x jumpa..pelik la.mcm x berusaha jee.sedih laaa

    ReplyDelete
  28. Balik -balik semak dri bulan 4 hingga kini bulan 10 masih dlm proses pertimbangan..dah lama menunggu belum lagi dpt

    ReplyDelete
  29. Sama la sy pun blm terima..jwpan dah hantar tapi tak sampai2

    ReplyDelete
  30. Sampai skrg masih lagi x dpt hp

    ReplyDelete
  31. sy golongan b40 nk apply tp ckgu ckp skolah tak terlibat Dan Arahan dr GBesar..... sy golongan b40 nk apply tp ckgu ckp skolah tak terlibat Dan Arahan dr GBesar.......

    ReplyDelete
  32. Saya pun ada dlm proses pertimbangan tetapi belum ada satu beritapun

    ReplyDelete
  33. Ank sy masih tak dpt telefon ni..semak status dlm pertimbangan lagi..Sy golongan B40..Dah masuk tahun 2021 masih tiada jawapan 😣

    ReplyDelete
  34. Baru daftar InshaAllah kalau ada rezeki takkan Kemana. Aamiin πŸ™‚

    ReplyDelete
  35. Sama juga dgn sy dlm proses je sekolah dah nak mula

    ReplyDelete
  36. sy dh mohon tp bila semak dia tulis tiada dlm.pencalonan. jadi sy nk tau apa statusnya skrng.sy dr golongn b40, asnaf lg.


    ReplyDelete
  37. semoga pihak berwajib dapat memberikan talifon pintar tersebut utk kemudahan anak2 km yg sedang belajar di rumah secara online.

    ReplyDelete
  38. Anak Saya sudah daftar bulan 6 2020 Dan sudah berwajib tapi belum dapat lg ..skg mau ambil telephone Kat tempat mane

    ReplyDelete
  39. Saya dah daftar ..... Tapi belum lulu's....

    ReplyDelete
  40. Saya sudah daftar atas nama anak saya...namun tidak ada pun dapat2..harap dipermudahkan

    ReplyDelete
  41. Saya nak mohon daftar untuk anak saya bagai mana carahnya

    ReplyDelete
  42. Belum lulus pagi???😠😠😠😠

    ReplyDelete
  43. Bulan Februari saya daftarkan anak saya ,sampai sekarang belum ada apa apa...mohon di permudahkan

    ReplyDelete
  44. X Ada jawapan...harap dapat bantuan dari tuan....

    ReplyDelete
  45. Anak saya belum dapat lagi telepon pintar percuma

    ReplyDelete
  46. Betul2..anak saya punya telefon yes belum dapat lagi dari bulan 4 2020 samapai sekarang belum dapat telefon yes tu .

    ReplyDelete
  47. Bila sya dapat telefon bimbit yes

    ReplyDelete
  48. Saya dah mohon tapi x dapat lagiπŸ˜₯

    ReplyDelete
  49. mcm mana nak tahu dan di mana nak ambik

    ReplyDelete
  50. Saya pun blm dpt free fon bila dpt ya kenapa

    ReplyDelete
  51. saya dh lama memohon,semak status dlam proses..sampai skrg tgu takde jawapan..

    ReplyDelete