Semakan Status Permohonan Telefon Bimbit Percuma Kepada Pelajar Sekolah Dari Keluarga B40

Cara Semak Status Permohonan Telefon Pintar Percuma Bagi Pelajar Sekolah B40. Panduan buat ibu bapa atau penjaga daripada pelajar sekolah keluarga B40 yang membuat permohonan telefon pintar percuma. Untuk makluman, kini ibu bapa atau penjaga boleh menyemak status permohonan telefon pintar percuma secara atas talian (online) menerusi laman web YTL. Bagi anda yang status pencalonan lulus akan disenarai pendek dan dimaklumkan di emel. Pendaftaran telefon pintar percuma ini masih dibuka lagi sehingga tarikh rasmi tamat akan diberitahu kelak.

semak permohonan telefon bimbit percuma

YTL Foundation kerjasama dengan YES dan FrogAsia, menyediakan data mudah alih dan bahan pembelajaran atas talian secara percuma kepada semua pelajar yang berdaftar di sekolah kerajaan. Setiap telefon pintar percuma ini akan dilengkapi dengan data 120GB (10GB/sebulan selama 12 bulan).


CARA SEMAK STATUS PERMOHONAN TELEFON PINTAR PERCUMA

Semakan Secara Online

1. Semakan boleh dibuat secara online menerusi laman sesawang https://lcs.yes.my.

2. Di bahagian pilih inisiatif, anda boleh buat pilihan sama ada ‘SIM Percuma Dengan Data’, ‘Telefon Percuma Dengan SIM’, ‘SIM Percuma ICSS’ dan ‘SIM Percuma Universiti’.

3. Anda boleh pilih ‘Telefon Percuma dengan SIM’ dan masukkan Nombor MyKad Ibu Bapa yang didaftarkan.

4. Masukkan, Nombor MyKid/ MyKad murid yang dicalonkan.

5. Kemudian, klik pada butang ‘Hantar’ untuk semakan status permohonan sama ada LULUS atau GAGAL.

Semakan Menerusi Emel

1. Anda akan dimaklumkan status permohonan menerusi emel. Ibu bapa akan turut menerima emel berkaitan proses pendaftaran.

2. Ibu bapa perlu mengikuti proses pendaftaran serta memuat naik beberapa maklumat seperti berikut:
  • 1 salinan MyKad/MyKid pelajar
  • 1 salinan MyKad ibubapa
  • Surat Bantuan Sara Hidup (BSH) yang dikeluarkan oleh Kerajaan Malaysia sebagai bukti status B40 atau dokumen sah yang boleh membuktikan status B40

Nota : Pastikan ibu bapa mengisi borang pendaftaran dalam tempoh tujuh (7) hari selepas menerima e-mel.

MAKLUMAT LANJUT

Sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi di talian :

YTL Foundation (421570-A)
Level 32, Menara YTL,
205, Jalan Bukit Bintang,
55100 Kuala Lumpur, Malaysia.
Emel: ytlfoundation@ytl.com.my

No. Tel: +603 2038 0888
No. Fax: +603 2038 0388

{ 63 comments.. read them below or add one }

Unknown Unknown 20 June 2020 at 20:27
ank sy lum de berita lg...tentang permohonna telefon pintar b 40
Unknown Unknown 27 June 2020 at 20:05
Anak saya belum ada berita lagi tentang permohonan telefon pintar b 40
Lim hon khong Lim hon khong 29 June 2020 at 20:25
Anak saya belum ada berita lagi tentang permohon telepon pitar b
40
Unknown Unknown 2 July 2020 at 18:03
Anak saya belum ada berita lagi tentang permohonan telepon piter
Unknown Unknown 9 July 2020 at 11:43
Ank saya pun belum dapat
Unknown Unknown 9 July 2020 at 16:49
anak saya pun belom dapat
Unknown Unknown 9 July 2020 at 16:50
macamana nak tau lulus ke tak
Unknown Unknown 11 July 2020 at 09:56
Semoga ada rezeki buat anak
Unknown Unknown 11 July 2020 at 19:58
Insyaallah masih dalam proses harap bersabar..
Unknown Unknown 24 July 2020 at 02:02
Anak sy dh diluluskn smua dh ok...tpi tgu2 tlpn tk smpai2 dh nk dekat 2bulan dh....erm mgkin tk jdi nk bgi kot...bb snyp je
Unknown Unknown 26 July 2020 at 06:04
Anak saya belom terima lagi hp pintar yg telah telah di mohon, jadi bila anak saya bila boleh dapatkan hp pintarnya
Unknown Unknown 1 August 2020 at 12:26
knpa ank sy blm dpat lagi??
Unknown Unknown 3 August 2020 at 09:41
Permohonan saya dalam proses.tapi saya mohon sejak April lagi.still belum dapat lagi...
Unknown Unknown 15 August 2020 at 15:31
Sama la sy dlm proses pertimbangan.....yg jiran2 nie anak dah ada fon pun blh dpt....
Unknown Unknown 16 August 2020 at 17:50
Sedang menunggu jawapan bila blh dapat dah 3minggu
Unknown Unknown 21 August 2020 at 22:22
hati bg email cakap dah lulus,.tunggu tharikh penghantaran,..nei cek balik,,katenye dalam proses pulak,,aduh comfius lulus or x
Unknown Unknown 23 August 2020 at 09:44
Haritu dah tulis lulus n dalam proses penghantaran sekitar 29ogos...harini cek dalam proses plk..confius kejap dapat ke x..
Unknown Unknown 25 August 2020 at 09:53
Ari tu Lulus tunggu penghantaran ogos...Ari ni check dlm proses pulak
Unknown Unknown 1 September 2020 at 18:47
(YLFH2006171000331588)Adik saya DH lulus tapi fon Tak dapat lagi..MCM Mana 2???
Unknown Unknown 3 September 2020 at 14:36
Alhamdulillah sy apply xspi smggu dpt phone dgn sim time pkp bln Mei hritu...inshallah tgu jela myb prmohonan rmi...mohon time pkp ritu cpt je proses...
Unknown Unknown 4 September 2020 at 17:56
Boleh sya tau bila Sya akan dpat arhh nfon tu?????? Asal lama snggt
Unknown Unknown 13 September 2020 at 12:48
klau tersilap emel mcm mna ya

sbb bila saya semak dh disenarai pendek. tapi bila buka emel tak ada. bila saya tengok kat kertas saya isi hari tu rupanya tersilap 1 angka dlm emel. blh tak nk tukar emel.
Unknown Unknown 23 September 2020 at 23:11
Suami sy dah lama mohon fon n data percuma....smpi sekarang masih dalam proses...smpi bila nak tggu...kami ni golongan b40
Unknown Unknown 24 September 2020 at 00:00
Dah lama mohon still dalam proses...kami ni keluarga b40
Unknown Unknown 26 September 2020 at 21:49
Dh mohon masih dlm proses lmbt lgi ke

Unknown Unknown 4 October 2020 at 00:35
Dh cakap lulus sampi tak jugak
Unknown Unknown 6 October 2020 at 22:26
Sy semak dh lulus dh htr x dpt pun tgk gdex dh pulgkn blk.. Klu x jumpr almt pun no Hp kn ada pelik la
Unknown Unknown 7 October 2020 at 18:39
Sy dah semak dah lulus tapi gdex blh ckp call x dpt,umah pun x jumpa..pelik la.mcm x berusaha jee.sedih laaa
Unknown Unknown 7 October 2020 at 18:39
Sy dah semak dah lulus tapi gdex blh ckp call x dpt,umah pun x jumpa..pelik la.mcm x berusaha jee.sedih laaa
Unknown Unknown 11 October 2020 at 21:21
Balik -balik semak dri bulan 4 hingga kini bulan 10 masih dlm proses pertimbangan..dah lama menunggu belum lagi dpt
Unknown Unknown 1 November 2020 at 22:45
Sama la sy pun blm terima..jwpan dah hantar tapi tak sampai2
Unknown Unknown 5 December 2020 at 05:59
Sampai skrg masih lagi x dpt hp
Nana lolly Nana lolly 29 December 2020 at 07:20
sy golongan b40 nk apply tp ckgu ckp skolah tak terlibat Dan Arahan dr GBesar..... sy golongan b40 nk apply tp ckgu ckp skolah tak terlibat Dan Arahan dr GBesar.......
Unknown Unknown 2 January 2021 at 13:22
Saya pun ada dlm proses pertimbangan tetapi belum ada satu beritapun
Unknown Unknown 17 January 2021 at 06:53
Ank sy masih tak dpt telefon ni..semak status dlm pertimbangan lagi..Sy golongan B40..Dah masuk tahun 2021 masih tiada jawapan 😣
Unknown Unknown 18 January 2021 at 21:25
Baru daftar InshaAllah kalau ada rezeki takkan Kemana. Aamiin 🙂
Unknown Unknown 19 January 2021 at 04:08
Sama juga dgn sy dlm proses je sekolah dah nak mula
Unknown Unknown 23 January 2021 at 23:37
sy dh mohon tp bila semak dia tulis tiada dlm.pencalonan. jadi sy nk tau apa statusnya skrng.sy dr golongn b40, asnaf lg.


Unknown Unknown 25 January 2021 at 10:20
semoga pihak berwajib dapat memberikan talifon pintar tersebut utk kemudahan anak2 km yg sedang belajar di rumah secara online.
Unknown Unknown 29 January 2021 at 04:02
Anak Saya sudah daftar bulan 6 2020 Dan sudah berwajib tapi belum dapat lg ..skg mau ambil telephone Kat tempat mane
Unknown Unknown 4 February 2021 at 15:33
Saya dah daftar ..... Tapi belum lulu's....
Unknown Unknown 5 February 2021 at 10:43
Saya sudah daftar atas nama anak saya...namun tidak ada pun dapat2..harap dipermudahkan
Jumatia Radin Musni Jumatia Radin Musni 8 February 2021 at 09:48
Saya nak mohon daftar untuk anak saya bagai mana carahnya
Unknown Unknown 17 February 2021 at 13:17
Belum lulus pagi???😠😠😠😠
Unknown Unknown 30 April 2021 at 10:03
Bulan Februari saya daftarkan anak saya ,sampai sekarang belum ada apa apa...mohon di permudahkan
Unknown Unknown 30 April 2021 at 17:06
X Ada jawapan...harap dapat bantuan dari tuan....
Unknown Unknown 6 May 2021 at 12:39
Anak saya belum dapat lagi telepon pintar percuma
~71298~ ~71298~ 9 May 2021 at 03:24
Will you know me
~71298~
Unknown Unknown 17 May 2021 at 22:18
Betul2..anak saya punya telefon yes belum dapat lagi dari bulan 4 2020 samapai sekarang belum dapat telefon yes tu .
Unknown Unknown 19 May 2021 at 09:34
Bila sya dapat telefon bimbit yes
Unknown Unknown 19 May 2021 at 22:05
Saya dah mohon tapi x dapat lagi😥
Unknown Unknown 24 May 2021 at 00:11
mcm mana nak tahu dan di mana nak ambik
Unknown Unknown 29 July 2021 at 13:25
Saya pun blm dpt free fon bila dpt ya kenapa
Unknown Unknown 18 August 2021 at 13:50
saya dh lama memohon,semak status dlam proses..sampai skrg tgu takde jawapan..