Semakan Rayuan & Tarikh Pembayaran Bantuan Sarawakku Sayang 3.0 (BKSS)

Bilakah Tarikh Pembayaran Bantuan Khas Sarawakku Sayang 3.0? 

Berita baik buat rakyat negeri Sarawak yang terkesan akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Berikut dikongsikan tarikh pembayaran Bantuan Khas Sarawakku Sayang 3.0 buat rujukan anda.


Seperti yang kita sedia maklum, kerajaan negeri Sarawak akan meneruskan Bantuan Khas Sarawakku Sayang 3.0 (BKSS) khas kepada ketua isi rumah dan golongan bujang yang terkesan akibat pelaksanaan PKP. Kerajaan Sarawak akan memberi bayaran tunai secara one-off iaitu sekali sebanyak RM500 kepada 377,806 individu bujang yang berumur 21 tahun ke atas yang berpendapatan di bawah RM2,000 sebulan. Manakala, isi rumah yang tidak tersenarai dalam BKSS akan menerima bayaran sebanyak RM1,500.

Tarikh Bayaran Bantuan Khas Sarawakku Sayang 3.0

Bayaran BKSS 3.0 akan dibuat kepada individu Bujang dan Isi Rumah B40 mulai 15 Jun 2020 dengan jumlah bayaran sebanyak RM500 secara one-off untuk bujang dan RM1,500 untuk isi rumah RM250 setiap bulan untuk selama 6 bulan.

Cara Pembayaran Bantuan Khas Sarawakku Sayang 3.0

  1. Bagi yang mempunyai akaun bank berdaftar dengan LHDN bayaran akan dikreditkan terus ke akaun bank penerima.
  2. Bagi yang tidak mempunyai akaun bank yang berdaftar dengan LHDN, bayaran secara tunai boleh dituntut di Pejabat Bahagian, Jabatan Perbendaharaan Negeri Sarawak.

Rayuan Bantuan Khas Sarawakku Sayang 3.0

  • Permohonan boleh dibuat secara atas talian (online) di laman web https://www.sarawak.gov.my/web/home/bkss_form/ atau
  • Permohonan juga boleh dibuat dengan cara mengisi borang permohonan yang boleh dimuat turun dari laman sesawang https://www.sarawak.gov.my/


Info Penting:
*Bagi penerima yang mempunyai akaun akan terus dikreditkan ke akaun bank masing-masing manakala penerima yang tiada akaun akan disalurkan melalui Pejabat Cawangan Perbendaharaan Negeri yang berdekatan.

Semakan Keputusan Rayuan Bantuan Khas Sarawakku Sayang 3.0

Keputusan rayuan akan dimaklumkan selepas 15 Jun 2020 melalui cara berikut:
  • Keputusan boleh disemak secara online di: https://www.sarawak.gov.my/bkssrayuan
  • Keputusan rayuan juga akan dimaklumkan secara SMS.

Maklumat Lanjut

Sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut, sila hubungi di talian 082-555-999 atau emel di 555999@sarawak.gov.my

Semoga perkongsian Tarikh Pembayaran Bantuan Khas Sarawakku Sayang 3.0 Bagi Bujang B40 ini dijadikan rujukan buat anda semua!

{ 57 comments.. read them below or add one }

Unknown Unknown 4 June 2020 at 01:50
Lamak benar duit bkss tuk yg guna baucer tuk..bila agik nk kluar duit ya..
Unknown Unknown 8 June 2020 at 14:01
RM500 utk bujang 21 tahun ke atas sepi tanpa berita dah.😑
decapri9175 decapri9175 10 June 2020 at 17:28
kerajaan negeri lain udah jadi taik..dah.. glak lamak srwk nk merik duit ehh..
Unknown Unknown 14 June 2020 at 09:35
Alhamdulillah wrgaemas mcm mak kmek dh dpt 3 kli bntuan dr gov srwk sjk pkp riya.. Tq abg Jo
Ward Ward Ward Ward 15 June 2020 at 09:35
Kinek dah 15 Jun. sepatutnya dah ada keputusan thru sms mun sik check online status permohonan. now what?
Unknown Unknown 15 June 2020 at 12:22
Status tidak tersenarai..tp tah buat rayuan hari ni semak masih juga...kalau dapat dapat lah kalau tidak...tidak lah...hhrrumm
Unknown Unknown 15 June 2020 at 13:56
Xda khabar berita..june 15 already...janji kosong....the fak ..
Faizal Faizal 15 June 2020 at 16:00
This comment has been removed by the author.
Faizal Faizal 15 June 2020 at 16:07
https://www.tenor.co/o4pz.gif
false No 15 June 2020 at 17:07
Rami nar juak bising...bukan dah d madah ka semakan utk status permohonan selepas 15 mean 16 la check...haiyoooo sarawak besar bah....boh nak madah negeri lain...negeri lain xda bantuan macam apa yang sarawak terima...be proud to be sarawakian....duit free kan igt senang nak dapat...tunggu jak la...mun ada ada...xda xpa think positive..mungkin ada yang lebih memerlukan..boh tamak gilak....berusaha bah cari duit...boh nak harap duit free jak...heran ku eh...
Unknown Unknown 15 June 2020 at 18:28
Sapa yang make BSN dah masuk dah....bank lain d harap bersabar
SzachHdan SzachHdan 16 June 2020 at 04:18
This comment has been removed by the author.
SzachHdan SzachHdan 16 June 2020 at 04:24
How do one know whether one is eligible for the bkss (3.0) since today 16/6 is way bypassed the closing date 28th April 2020?
Unknown Unknown 16 June 2020 at 10:17
This comment has been removed by the author.
Unknown Unknown 17 June 2020 at 00:29
yang pakai baucer macam mana??

Unknown Unknown 17 June 2020 at 02:34
Knk 17 jun tapi maseh xda kputusan lulus semakan
Unknown Unknown 17 June 2020 at 13:09
Keputusan rayuan BKSS masih lama kh ??
Unknown Unknown 18 June 2020 at 08:35
..bila dah dapat jawatan ketua menteri Sarawak bukan main k gangkat peler atau Merah sokongan rakyat keluar lah bantuan tok bantuan ya lah tapi coba diat hakikatnya mek org anak tempatan swrk apa yg dapat?benar habuk pun tarak!!!sak XDA papa dapat nya jak dapat nama tunggu klak mun gundi baru XDA mek org gundi GPS agik cakap jak besar asi2..
Unknown Unknown 18 June 2020 at 13:58
15.kali aku cuba..kadang2 geram juga menunggu keputusan bkks.ni..
Unknown Unknown 19 June 2020 at 03:55
beruban rambut nunggu nerima duit bantuan dari abg jo tok eh..
Unknown Unknown 19 June 2020 at 04:18
Jnji apa yg abg Joe pkai ni. KelakA Bkn mAin pndAi Joe ni
Unknown Unknown 19 June 2020 at 09:48
Nampak gilak org kita Sitok lembap..
System lemah..Mun dapat tingkatkan lagik x org luar ninjak palak kita..blom papa org atasan dah lemah dolok..
Unknown Unknown 20 June 2020 at 04:00
Ku pun eran mdh jk duit bantuan..tp apo nk d bantuk ey nyuroh biso plak bna kali mbak mala jk nk kuang kuit g check duit dh msok lom..pike kito tuk xdo kjo lain kali nk g check nkyo jk..modai minyak nyunsong ntam ey ado lah
Unknown Unknown 22 June 2020 at 14:40
Kmskni jak smpe thun dpn
Unknown Unknown 23 June 2020 at 01:54
Abg jo xda duit gik kali
Unknown Unknown 23 June 2020 at 05:11
hii..slm subuh bumi kenyalang..mcm2 komen geng2 kita tok pasal bntuan swkku syg..sbrlah kwn2..ada duit ya bah..iboh bgung..jgn ktk org nyumpah abg jo..kesian ngga ketua menteri kita..berik masa lah utk sidak kemaskini mklumat peribadi kita..doa2 kan mudahan berjaya..
Unknown Unknown 23 June 2020 at 10:22
Hmmm smpey kinek msih gik berharap..jnji tinggl jnji
Unknown Unknown 23 June 2020 at 16:04
Bila bok masok duit bantuan 500 org bujang tok...nunggu taun dpn kali ow....
Unknown Unknown 24 June 2020 at 18:02
15 june smpai skrang..janji tinggal janji
Unknown Unknown 25 June 2020 at 01:46
Alu burok ngu duit bkss tk msok
Unknown Unknown 27 June 2020 at 20:39
dari fasa1,sampe kinek tok.xda langsung dpt duit dr bkss..nyakit ati jak nggu duit ya.ngarap ati jak
Unknown Unknown 28 June 2020 at 15:13
Coma2 bebaris panjang2, tiba2 smpey Kat kaunter, sidak madah,pemohonan ktk blm da pa2,, huhh Naitdarah huhh, sabar JK, LA
Unknown Unknown 29 June 2020 at 08:50
Selamat pagi. Mok juak tauk pasal bantuan bkss 3.0 untok bantuan bujang rm500 ya. Knak still krik² oww. Aduh. Bukan mok marah cuma mok madah yg kmk org semua memang rakyat sarawak. Kmk org memerlukan bantuan ya. Klau boleh mintak krja sama dari yg berkenaan ya, tolong lah bagi kmk org penjelasan yg sahih pun. Bila kemasokkan duit ya sbnanya. Check² still gk madah masih check data² rayuan. Kalau rayuan ya gagal xkan lah bantuan bpn boleh lulus. Hurm. Tolong jangan lah mainkan perasaan rakyat sarawak. Mungkin ada yang bna² memerlukan duit ya. Ok lah ya jak. Kmk mintak maaf kalau kata² kmk ada mengguris hati yg berkenaan. Bkn sngaja cuma menyuarakan apa yg rakyat ingin kan. Asalamualaikum
Unknown Unknown 29 June 2020 at 10:48
Dh maok hbs bulan dh still bla chck,msh kmskni ryuan..cdak ya plh kja ka tdo dlm offce ka..xptt dr 15jun kmskni smpe nektok blm hbs kmskni..mun d pdh ikt data dr bpn,bsh ya smua,automatik nya msuk acc..tok knk maok kmskni lgk sdgkn data ya smua dh ada dlm lhdn..
Unknown Unknown 29 June 2020 at 12:32
Dtgu mcam biuk jak nyawa...hari2,g bank check,nang sik ada
Unknown Unknown 29 June 2020 at 15:20
lamak juak kemaskini ya,dapat kah x dapat tok
Unknown Unknown 1 July 2020 at 01:42
Dpt kh xrayuan bantuan bkss nk dipintak kmek hari ya,lmak nar juak keputusan ya owh..
Unknown Unknown 1 July 2020 at 04:21
Hmmm. Lamak na juak nk nunggu bantuan tok masok. Semun
Unknown Unknown 2 July 2020 at 09:55
Smpey ke sudah kemaskini..sik ada apa2 juak kptsn..mcm ney tok ka? Mala maok ngecheck jak keja..dah 2 july dah..masih kemaskini..
Ejie Ejie 3 July 2020 at 03:24
Knape saye xde dapat bantuan rakyat yg rm800...
Mnabil59 Mnabil59 5 July 2020 at 06:14
Yg ku heran knak bpn ngn bsh bole msuk ikut tarikh ditetapkan mcm hari tok madah keluar hari tok juak ada duit xpatut bkss tok delay dri 15 jun smpe knetok kita sarawak jak pun bukan seluruh malaysia nerimak bkss nak...hadehhh harap ada keajaiban 6.7.2020 klak mun dh xda juak duit pa bole buat nenga lagu
Sheila On7-Berhenti Berharap
Unknown Unknown 10 July 2020 at 10:13
Sampe bla ka kmskni tok? Lmk bena jwk proses ya..dh maok sbulan blm ada kptsn..pdh 15jun..
Unknown Unknown 12 July 2020 at 16:04
dah bsh x dapat nunggu bkss nok x pasti tok lg....nasib jd anak sarawakk...saba jak lah
Unknown Unknown 16 July 2020 at 11:37
Apa cerita mcm tok janji bukan main lagi,mun x dpt berjanji ,jagan janji...
Unknown Unknown 17 July 2020 at 21:06
Janji 15 masuk duit 250 tapi dah 17 haribulan belum juga masuk masuk ape cerita
Unknown Unknown 20 July 2020 at 23:22
Biasanya dalam 15hribln dah masuk bkss dalam account bank kmk.tapi bulan tok XDA masuk sampai araritoksedangkan kmk ibu tunggal ada 3 anak,xpatut x dapat gik.
Just fulfill wat government promise to us tat waiting for.
Jangan janji tinggal janji..
Madah hanya bersuara...
Unknown Unknown 25 July 2020 at 13:30
Kmek dh brp kali pg ke atm ngecek duit bkss,biasa 14 @ 15hb dh msuk akaun,tok dh seminggu blom ada..ngak gk hrp duit ya pkei berbeli susu pampers ank,hrp2 jk masuk,blom ada juak..apa kes nya oowww..??sblm tok sikda mslh kdak tok.tp msh brsbr jk nunggu nya msok..dh mok gaji jaoh agik.
Mr Abdullah Ibrahim Mr Abdullah Ibrahim 1 August 2020 at 03:39
Borrow money here today
Fast Small Business Loans Business Loans
WE OFFER LOAN FINANCIAL SERVICE APPLY NOW Contact Us abdullahibrahimlender@gmail.com
whatspp Number +918929490461
Mr Abdullah
Unknown Unknown 4 August 2020 at 08:06
Saya pun Bkss,Bila akan dikredit dalam akaun
Unknown Unknown 22 August 2020 at 23:22
Bkss saya cuma dari april mei dan jun...dua bulan tok entah ke mana..kmk ibu tunggal dapat BSH tp kenak bkss kmk hilang mcm ya jak..adakah kmk x layak dpt bkss?
Headhunter84 Headhunter84 11 September 2020 at 18:33
Ni smua tipu...abg jo...bagi smua duit kat,saudara mara dia aaja..kata ada rekod bpn bsh automatik masuk...apa pn tak ada..janji janji manis smua...lagi kali kita ubah kerajaan..sb kerajaan skrg lembab...kalau ketua lembab,anak buah dia lagi lembab,terima kasih